Heeft u alles goed geregeld voor uw zomervakantie?

06-07-2023

Onze collega Jennifer Fluitman-Marinussen vertelt u in deze column wat u moet regelen voordat u op (zomer)vakantie gaat.

Jennifer

Fluitman-Marinussen

Notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

De zomervakantie komt er weer aan. Gaat u binnenkort ook op vakantie? Er moet dan veel geregeld worden. Een bestemming uitzoeken, de verzekeringen checken, de koffers pakken. Waar wij vaak niet bij stilstaan, is dat er ook iets geregeld moet worden voor als iemand onverwachts iets overkomt op vakantie.

Testament

Als u onverwachts overlijdt, zorgt dit voor veel verdriet bij de mensen om u heen. Als uw erfenis daarbij niet goed is geregeld, brengt dit extra veel zorgen met zich mee. Een goed testament is daarom belangrijk. Gaat uw vermogen naar de juiste personen? Sommige mensen weten niet dat als een echtpaar overlijdt zonder kinderen, de erfenis alleen naar de familie van de laatst overleden persoon van het stel gaat. Of dat als u gescheiden bent, uw ex-partner van u kan erven via uw kind.

En wie regelt alles na uw overlijden? Wordt er tegen die tijd niet onnodig erfbelasting betaald? Dit zijn belangrijke vragen. Het is goed om hierover na te denken. Uiteraard denken wij hierin ook graag met u mee.

Levenstestament

Een testament regelt zaken voor het geval u overlijdt. Het kan ook zo zijn dat u iets overkomt waardoor u zelfgeen  beslissingen meer kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijke) coma of een hersenbloeding. Heeft u voor die situatie niets geregeld, maar moeten wel zaken namens u gedaan worden? Dan kan het zijn dat via de kantonrechter uw vermogen (tijdelijk) onder bewind wordt gesteld. Of u wordt onder curatele gesteld.

De bewindvoerder of curator die door de kantonrechter wordt benoemd, kan dan namens u handelen. Met het opmaken van een levenstestament voorkomt u dat via de kantonrechter een bewind of curatele moet worden ingesteld. Met uw levenstestament bepaalt u namelijk zelf wie namens u mag handelen en wat daarbij de spelregels zijn. De kantonrechter hoeft hier dan geen beslissing over te nemen. Door het opstellen van een levenstestament voorkomt u gedoe en bespaart u tijd. Ook houdt u via een levenstestament zelf de regie en wordt dit niet door anderen bepaald!

Hoe weet iemand of ik een testament of levenstestament heb?

De notaris die het testament of levenstestament voor u opstelt, registreert die bij het Centraal Testamentenregister of het Centraal Levenstestamentenregister. Hierdoor kan eenvoudig worden achterhaald of u een testament of levenstestament heeft opgesteld.

Heeft u vragen over het opmaken van een testament of levenstestament?

Neem dan gerust contact op met notaris Jennifer Fluitman-Marinussen of één van onze andere collega’s van de afdeling familie- en erfrecht.

E-mail: j.fluitman@westportnotarissen.nl of telefoon 085 013 36 00.

Ik neem contact op

Westvaer Logo

Wij heten voortaan Westvaer

Bezoek onze nieuwe website

 

 

Dit zal sluiten in 0 seconden