Huwelijkse voorwaarden: wij zijn uw vertrouwde adviseur

U staat op het punt een belangrijke stap in uw leven te zetten: het huwelijk. Maar heeft u al nagedacht over de financiële en juridische aspecten? Trouwen met huwelijkse voorwaarden kunnen hierbij een cruciale rol spelen.

Wat zijn huwelijkse voorwaarden?

Huwelijksvoorwaarden zijn afspraken die u en uw partner vóór of tijdens het huwelijk maken over de verdeling van bezittingen en schulden. U bepaalt zelf wie wat krijgt en wie voor welke schulden verantwoordelijk is.

Waarom zijn ze belangrijk?

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden biedt duidelijkheid en kan toekomstige conflicten voorkomen. Hier zijn enkele redenen waarom ze van belang kunnen zijn:

 • Bescherming van eigen vermogen of een familiebedrijf
 • Voorkomen van geschillen bij een eventuele scheiding
 • Bescherming tegen schulden van de partner
 • Duidelijke afspraken over financiële verantwoordelijkheden tijdens het huwelijk

Huwelijkse voorwaarden vs. gemeenschap van goederen na 1-1-2018

Als u gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap sluit, geldt automatisch de wettelijke gemeenschap van goederen. Hierin vallen alle bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u en uw partner samen waren en alle bezittingen en schulden die u en uw partner tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap krijgen.

De bezittingen en schulden die alleen van u (of uw partner) waren vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen niet in de gemeenschap.

De financiële voordelen van trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Naast het bieden van duidelijkheid en bescherming, hebben huwelijkse voorwaarden ook financiële voordelen. Bent u getrouwd onder huwelijkse voorwaarden, dan profiteert u van het volgende:

 • Risicospreiding: Als één van de partners een onderneming heeft, kunnen de financiële risico’s van die onderneming buiten de huwelijksgemeenschap worden gehouden
 • Fiscale voordelen: In bepaalde situaties kunnen er fiscale voordelen zijn, zoals bij de overdracht van vermogen of een erfenis
 • Flexibiliteit: U kunt specifieke financiële afspraken maken die passen bij uw persoonlijke situatie

Huwelijkse voorwaarden opstellen met een notaris

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is maatwerk en vereist juridische expertise. Een notaris van Westport Notarissen kan u hierbij helpen. Westport Notarissen zorgt ervoor dat de voorwaarden juridisch correct zijn en in overeenstemming met uw wensen.

Huwelijkse voorwaarden opstellen: met Westport Notarissen

Bent u overtuigd van het belang van huwelijkse voorwaarden? Neem dan de stap en plan een afspraak in bij een notaris van Westport Notarissen. Samen legt u een solide basis voor uw huwelijk. Het is een investering in zowel uw persoonlijke als financiële toekomst. Met de juiste voorbereiding gaat u met een gerust hart een verbintenis aan. Laat niets aan het toeval over en zorg dat alles tot in de puntjes geregeld is.

Als familie notariaat bieden we ook ondersteuning bij andere notariële zaken zoals bijvoorbeeld het opstellen van een levenstestament.

Vraag vrijblijvend een offerte aan


  Veel gestelde vragen

  Kunnen we huwelijkse voorwaarden ook na het trouwen nog opstellen?
  Ja, het is mogelijk om ook na het trouwen nog huwelijkse voorwaarden op te stellen, maar de procedure en gevolgen kunnen verschillen. Raadpleeg een notaris van Westport Notarissen voor meer informatie.

  Wat gebeurt er met onze huwelijkse voorwaarden als we naar het buitenland verhuizen?
  De erkenning van Nederlandse huwelijkse voorwaarden kan per land verschillen. Het is raadzaam om dit vooraf te checken en eventueel aanpassingen te doen.

  Zijn er kosten verbonden aan het wijzigen van huwelijkse voorwaarden?
  Ja, er zijn kosten verbonden aan het wijzigen van huwelijkse voorwaarden. De exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van de complexiteit en de tarieven van de notaris.

  meer diensten