Samenlevingscontract: wij zijn uw vertrouwde adviseur

U overweegt samen te gaan wonen en zoekt naar de beste manier om alles juridisch goed te regelen. Een samenlevingscontract kan dan een uitkomst bieden. In dit artikel ontdekt u alles wat u moet weten.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen twee personen die ervoor kiezen om samen te wonen. In dit contract legt u afspraken vast over zaken als financiën, eigendom en eventuele kinderen. Het biedt een helder kader en zekerheid voor de toekomst.

De voordelen van een samenlevingscontract zijn talrijk:

  • Zekerheid: U weet precies wat uw rechten en plichten zijn, wat eventuele misverstanden in de toekomst voorkomt
  • Flexibiliteit:In tegenstelling tot wettelijke regelingen, kunt u in een samenlevingscontract specifieke afspraken maken die passen bij uw unieke situatie
  • Bescherming: Bij onvoorziene omstandigheden, zoals overlijden, zorgt het contract ervoor dat zaken zoals erfenis volgens uw wensen worden geregeld (in combinatie met een testament)
  • Fiscale voordelen:In sommige gevallen kunt u profiteren van fiscale voordelen, zoals bij de aankoop van een huis
  • Duidelijkheid bij beëindiging: Mocht de relatie eindigen, dan biedt het contract een leidraad voor het verdelen van bezittingen en financiën

Het verschil tussen een samenlevingsovereenkomst, huwelijk en geregistreerd partnerschap

U vraagt zich wellicht af hoe een samenlevingscontract zich verhoudt tot andere vormen van samenleven. Hier een overzicht:

  • Samenlevingscontract: Een flexibele overeenkomst waarin u zelf de afspraken bepaalt
  • Huwelijk: Een wettelijke verbintenis met automatische rechten en plichten
  • Geregistreerd partnerschap: Vergelijkbaar met een huwelijk, maar zonder de ceremoniële aspecten

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Elk koppel is uniek, en zo ook de afspraken die zij maken bij het samenwonen. Een samenlevingscontract is dan ook maatwerk, afgestemd op uw persoonlijke situatie en wensen. Terwijl sommige koppels specifieke financiële regelingen treffen, leggen anderen de focus op afspraken rondom kinderen of gezamenlijke bezittingen. Denk hierbij aan de volgende afspraken:

  • Verdeling van de huishoudelijke kosten
  • Afspraken over gezamenlijke aankopen
  • Wat te doen bij overlijden of het beëindigen van de relatie

Samenlevingscontract opstellen

Een samenlevingscontract stel je op bij een notaris van Westport Notarissen. De notaris van Westport Notarissen zorgt ervoor dat het contract juridisch correct is en kan u adviseren over belangrijke zaken die u wellicht over het hoofd ziet.

> Een samenlevingscontract ontbinden? Ook dat kan bij ons. Neem contact met ons op voor alle mogelijkheden. Daarnaast geven we ook advies bij trouwen. Bijvoorbeeld over huwelijkse voorwaarden bij een eigen bedrijf.

Vraag vrijblijvend een offerte aan






    Veel gestelde vragen

    Is een notarieel samenlevingscontract ook geldig in het buitenland?
    Dit hangt af van het land. Sommige landen erkennen het Nederlandse samenlevingscontract, anderen niet. Raadpleeg een notaris van Westport Notarissen voor specifieke informatie.

    Kunnen we ons samenlevingscontract later nog aanpassen?
    Ja, u kunt altijd wijzigingen aanbrengen aan uw samenlevingsovereenkomst met tussenkomst van een notaris.

    Wat als we al een samenlevingscontract hebben, maar naar Westport Notarissen willen overstappen?
    U bent vrij om naar een notaris van Westport Notarissen over te stappen. Deze notaris kan u helpen bij eventuele wijzigingen of aanvullingen op uw bestaande contract.

     

    Bekijk ook eens:

    meer diensten