Samenlevingsovereenkomst

Woont u samen of gaat u samenwonen? Stel dan een samenlevingsovereenkomst op met uw partner, vriend of familielid waarmee u samenwoont.

Welke spullen zijn van mij en wat is gezamenlijk? Geld voor de boodschappen: wie betaalt wat? Wie betaalt de vaste lasten en wat gebeurt er met ons huis of pensioen als wij uit elkaar gaan? Al deze zaken leggen jullie vast in de samenlevingsovereenkomst.

Een samenlevingscontract is niet verplicht. Toch raden wij aan deze op te stellen. Banken vragen om een samenlevingsovereenkomst bij het aanvragen van een hypotheek. Pensioenfondsen vragen hierom bij het aanmelden van uw partner voor uw nabestaandenpensioen. Maak ook afspraken als één van u overlijdt, deze zijn alleen geldig als ze in een notarieel samenlevingscontract staan. Of stel dat uw partner de afspraken niet nakomt of heeft één van jullie met een schuldeiser te maken? Een notariële overeenkomst is sterker bewijs dan een zelfgemaakt contract.

Een samenlevingscontract kan ook fiscale voordelen hebben. Met een samenlevingscontract betaalt u bij een overlijden geen of veel minder erfbelasting. Bovendien kunt u bereiken dat de uitkering van een levensverzekering vrij van belasting aan uw partner wordt uitgekeerd.

Toe aan de volgende stap? Als notaris in familierecht bieden we, naast het opstellen van een samenlevingscontract, ook ondersteuning in andere onderdelen vallend onder deze divisie. Zo staan we onder andere voor u klaar voor het vaststellen van de huwelijkse voorwaarden.

Vraag vrijblijvend een offerte aan






    meer diensten