Appartementsrechten, waar moet je rekening mee houden?

12-02-2021

Wanneer je een appartement koopt, gelden er andere rechten dan bij een huis. Lees in deze blog waar je rekening mee moet houden.

Arjan

Verrijp

Organisatie adviseur

Vastgoed


bekijk profiel

Koop je een woning in een flatgebouw dan koop je een appartementsrecht.

Je wordt dan samen met de overige eigenaren van een woning in dat gebouw gezamenlijk eigenaren van het hele gebouw met het uitsluitend gebruiksrecht van je eigen woning (met eventueel bijbehorende berging en parkeerplaats).

Appartementsrechten

Als mede-eigenaar mag je natuurlijk ook gebruikmaken van alle gemeenschappelijke ruimten, zoals het trappenhuis, de galerij, de hal, de lift en eventueel een binnentuin.

Appartementsrechten ontstaan door de splitsing van een grondperceel in appartementsrechten. De notaris maakt die splitsingsakte en zorgt voor de splitsingstekening. Deze tekening toont de grenzen tussen de verschillende appartementen en gemeenschappelijke ruimten. In die splitsingsakte wordt ook bepaald hoe het onderhoud is geregeld.

Tip: Zorg dat je weet wat er speelt voordat je koopt

Kijk naar:

  • de splitsingsakte;
  • het splitsingsreglement;
  • het huishoudelijk reglement;
  • de laatste notulen van de vergadering;
  • de financiĆ«le stukken (in ieder geval het laatste financiĆ«le verslag en de begroting);
  • de maandelijkse kosten en de omvang van het reserve-en onderhoudsfonds.

 

De splitsingsakte

De splitsingsakte en de tekening worden in de openbare register bij het Kadaster ingeschreven, zodat iedereen die gegevens kan opvragen.

In die splitsingsakte wordt ook de Vereniging van Eigenaars opgericht. De Vereniging van Eigenaars zorgt voor de vaststelling en inning van de maandelijkse bijdragen en de vorming van een onderhouds- en reservefonds voor toekomstig onderhoud. De brandverzekering wordt ook geregeld door de Vereniging van Eigenaars.

Meer informatie over appartementsrechten?

Neem gerust contact met ons op als je meer informatie wilt over appartementsrechten. Wij helpen je graag!