Heeft u alles goed geregeld voor uw (wintersport)vakantie?

29-01-2024

Onze collega Jennifer Fluitman-Marinussen vertelt u in deze column wat u moet regelen voordat u op (wintersport)vakantie gaat.

Jennifer

Fluitman-Marinussen

Notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

De voorjaarsvakantie komt er weer aan. Gaat u binnenkort ook op (ski)vakantie? Er moet dan veel geregeld worden. Een (ski)bestemming uitzoeken, de verzekeringen checken, de koffers pakken. Waar wij vaak niet bij stilstaan, is dat ook zaken geregeld moeten worden voor als iemand onverwachts iets overkomt op vakantie.

Testament
Als u onverwachts overlijdt (een ongeluk zit soms in een klein hellinkje) zorgt dit voor veel verdriet bij de mensen om u heen. Als uw erfenis daarbij niet goed is geregeld, brengt dit extra veel zorgen met zich mee. Een goed testament is belangrijk. Gaat uw vermogen naar de juiste personen? Sommige mensen weten bijvoorbeeld niet dat als een echtpaar overlijdt, de erfenis alleen naar de familie van de laatst overleden persoon van het stel gaat. Of dat als u gescheiden bent, uw ex-partner van u kan erven via uw kind.

En wie regelt alles na uw overlijden? Wordt niet onnodig erfbelasting betaald? Dit zijn belangrijke vragen waar u goed aan doet om over na te denken.

Levenstestament
Een testament regelt alleen zaken voor het geval u overlijdt. Maar het kan ook zijn dat u iets overkomt waardoor u niet meer zelf beslissingen kunt nemen. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijke) coma of een hersenbloeding. Heeft u voor die situatie niets geregeld en moeten wel zaken namens u gedaan worden? Dan kan het zijn dat via de kantonrechter uw vermogen onder bewind gesteld wordt. Of dat u onder curatele wordt gesteld.

De bewindvoerder of curator die door de kantonrechter wordt benoemd, kan vervolgens namens u handelen. Met het opmaken van een levenstestament voorkomt u echter dat via de kantonrechter een bewind of curatele moet worden ingesteld. Met een levenstestament bepaalt u namelijk zelf wie namens u mag handelen en wat daarbij de spelregels zijn. De kantonrechter hoeft hier dan geen beslissing over te nemen. Door het opstellen van een levenstestament voorkomt u gedoe en bespaart u tijd. Ook houdt u via een levenstestament zelf de regie en wordt dit niet door anderen bepaald!

Heeft u vragen over het opmaken van een testament of levenstestament?
Neem dan gerust contact op met Jennifer Fluitman of een van onze andere notarissen of kandidaat-notarissen van de afdeling familie- en erfrecht.

Telefoon 085-0133600 | e-mail j.fluitman@westportnotarissen.nl | website www.westportnotarissen.nl

Ik neem contact op