Heeft u alles goed geregeld voor uw zomervakantie?

01-07-2022

Regel alles goed voordat u op vakantie gaat.

Linda

Ruygrok-de Zeeuw

Toegevoegd notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

De zomervakantie begint alweer bijna. Gaat u binnenkort ook op vakantie? Er moet dan veel geregeld worden. Een bestemming uitzoeken, de verzekeringen checken, de koffers pakken. Waar wij niet vaak bij stilstaan, is wat er moet gebeuren als iemand onverwachts iets overkomt op vakantie.

Testament

Indien u onverwachts komt te overlijden, zorgt dit voor veel verdriet bij uw naasten. Als uw nalatenschap niet goed is geregeld, brengt dit extra veel zorgen met zich mee. Een goed testament is belangrijk. Ik adviseer u graag over wat er wettelijk geregeld is en wat u eventueel (aanvullend) in een testament kunt regelen. Gaat uw vermogen bijvoorbeeld wel naar de juiste personen? Is het fiscaal goed geregeld? Is er iemand die alles regelt na uw overlijden? Allemaal belangrijke vragen waar u goed aan doet om over na te denken.

Levenstestament

Een testament regelt zaken voor het geval u komt te overlijden. Het kan ook zo zijn dat u iets overkomt waardoor u niet meer zelf kunt handelen. Denk bijvoorbeeld aan een (tijdelijke) coma of hersenbloeding. Heeft u voor dat geval niets geregeld en moeten er wel zaken namens u gedaan worden? Dan kan het zijn dat via de kantonrechter uw vermogen (tijdelijk) onder bewind gesteld wordt. De bewindvoerder die door de kantonrechter benoemd wordt, kan dan namens u handelen. Met het opmaken van een levenstestament voorkomt u dat via de kantonrechter een bewind wordt ingesteld. Via dit levenstestament maakt u zelf duidelijk wie namens u mag handelen. De kantonrechter hoeft hier dan geen beslissing over te nemen. Door het opstellen van een levenstestament voorkomt u gedoe en bespaart u tijd. Ook houdt u via een levenstestament zelf de regie!

Hoe weet iemand of ik een testament of levenstestament heb?

De notaris die het testament of levenstestament voor u opstelt, schrijft deze voor u in bij het Centraal Testamentenregister of het Centraal Levenstestamentenregister. Hierdoor kan eenvoudig worden achterhaald of u een testament of levenstestament heeft opgesteld.

Heeft u vragen over het opmaken van een testament of levenstestament?

Neem dan gerust contact op met onze notaris Linda Ruygrok-de Zeeuw of één van onze collega’s van de afdeling familierecht.