Vervalt een testament door verloop van tijd of door bepaalde gebeurtenissen?

29-05-2020

Veranderingen in het leven, in het vermogen of in de wetgeving maken het noodzakelijk om een testament aan te passen.

Linda

Ruygrok-de Zeeuw

Toegevoegd notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

Een testament gaat vaak niet een leven lang mee. Veranderingen in het leven, in het vermogen of in de wetgeving maken het noodzakelijk om een testament aan te passen. Het advies is om na een ingrijpende verandering in de situatie of elke vijf jaar het testament na te laten kijken. Wellicht is het testament ondanks de verandering in de situatie nog steeds passend en hoeft er niets veranderd te worden. Is het testament echter niet meer passend, dan doet u er goed aan uw testament te wijzigen. Zo komen uw erfgenamen niet voor verrassingen te staan.

Veel mensen zijn er van op de hoogte dat in 2003 de wetgeving op het gebied van het erfrecht sterk is veranderd. Sindsdien kennen we in Nederland een wettelijke langstlevenderegeling. Bij sommige mensen leeft de gedachte dat door deze wetswijziging in 2003 een testament of langstlevenderegeling van vóór 2003 is komen te vervallen. Dit is echter niet het geval. Een testament – hoe oud deze ook is – gaat in beginsel voor de wettelijke regelingen. Het is dus nooit zo dat een testament door verloop van tijd komt te vervallen of verjaard. Heeft u een wat ouder testament, dan is het advies om eens te laten bekijken of de inhoud nog aansluit bij de wensen. Dit geldt zeker als het testament van voor 2003 is.

Daarnaast kan het zo zijn dat er na het ondertekenen van het testament bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Hierbij kunt u denken aan een huwelijk, de geboorte van een of meer kinderen, een echtscheiding of een sterfgeval. Hoe uw testament in dat geval dan uitpakt bij uw overlijden, is onder andere afhankelijk van de formulering van het testament. Ook wat dit betreft doet u er goed aan u te laten adviseren over of het testament nog aansluit bij uw situatie.

 

zorg dat uw testament klopt met de huidige situatie.

testamentservice

Ondanks dat veel mensen hun testament al regelmatig na laten kijken, komt het helaas toch nog regelmatig voor dat iemand overlijdt en het testament blijkt te zijn verouderd. Bij Westport Notarissen hebben we de testamentenservice. Na het opstellen van een testament kunt u aangeven of u elke vijf jaar een gratis en vrijblijvende check-up wenst van uw testament. Op die manier wordt u ontzorgd maar ook behoed voor nare situaties!

 

maak een afspraak

Heeft u vragen over dit onderwerp of wilt u een keer langs komen om uw huidige testament te laten beoordelen, neem dan gerust contact met mij op.