Wat is een SBI-code?

20-07-2023

Onze collega Paul Bols legt in deze column uit wat een SBI-code is.

Wat is een SBI-code?

Een SBI-code staat voor de Standaard Bedrijfsindeling en is een code die door de Kamer van Koophandel wordt toegekend aan een bedrijf. De SBI-code geeft aan wat voor soort werkzaamheden een bedrijf verricht. Dit kan variëren van detailhandel tot aan bouwbedrijven en consultancy.

De SBI-code bestaat uit vier of vijf cijfers en is gekoppeld aan een bepaalde branche of bedrijfsactiviteit. Het doel van de SBI-code is om statistieken te genereren over de Nederlandse economie en om bedrijven te classificeren op basis van hun werkzaamheden. Dit maakt het mogelijk om bijvoorbeeld te zien hoeveel bedrijven er actief zijn in een bepaalde branche of om te zien hoe de werkgelegenheid zich ontwikkelt binnen een bepaalde sector.

SBI-code ontvangen

Als bedrijf hoef je niet zelf een SBI-code aan te vragen, deze wordt automatisch toegekend bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Bij het inschrijven van een bedrijf wordt er namelijk gevraagd naar de activiteiten van het bedrijf. Aan de hand van deze informatie wordt er een SBI-code toegewezen.

Hoeveel SBI-codes mag je hebben?

Een bedrijf kan meerdere SBI-codes hebben als het zich bezighoudt met meerdere activiteiten of branches. Er is geen limiet aan het aantal SBI-codes dat een bedrijf kan hebben, maar het is wel belangrijk dat de codes juist worden ingevuld en dat de hoofdactiviteit van het bedrijf goed wordt weergegeven. Het is mogelijk om de SBI-code(s) van een bedrijf te wijzigen als de activiteiten van het bedrijf veranderen.

Heeft u vragen over de SBI-code?

Neem dan gerust contact op met onze notaris Paul Bols of één van onze andere collega’s van de afdeling ondernemingsrecht.

E-mail: p.bols@westportnotarissen.nl of telefoon 085 013 36 00.