Nieuw bij BPD: juridische informatie nieuwbouwwoning voortaan in 3D-beeld online

Om woningkopers vollediger en gebruiksvriendelijker te informeren over juridische informatie van hun nieuwbouwwoning, introduceert gebiedsontwikkelaar BPD (Bouwfonds Property Development) een 3D-weergave hiervan online. Met één klik zien woningzoekenden voortaan specifiek welke juridische afspraken gelden per nieuwbouwwoning. Dit wordt mogelijk gemaakt door aan het bestaande Bouw Informatie Model (BIM) juridische informatie toe te voegen. Deze koppeling van informatie, BIM Legal, is gerealiseerd in nauwe samenwerking met notariskantoren Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen en softwareontwikkelaar IRP. BIM Legal is voor BPD een belangrijke, volgende stap in de verdere digitalisering van het online verkoopproces.

Op dit moment ontvangen woningkopers vaak een pagina’s lange koopovereenkomst en een notariële akte waarin alle juridische afspraken staan voor alle bouwnummers. De koper moet dan zelf filteren wat van toepassing is op zijn specifieke woning en wat dat betekent. Dat is met BIM Legal verleden tijd. Door de 3D-visualisatie kan een geïnteresseerde direct zien welke juridische afspraken gelden voor de woning en welke afspraken voor de wijk.

Een deelplan van gebiedsontwikkeling ‘Hoef en Haag’ bij Vianen, is het eerste project waarin BIM Legal wordt toegepast. 49 woningen vormen een pilot waarbij alle juridische informatie in 3D gevisualiseerd is. In een virtuele omgeving zien woningzoekenden informatie over het perceel, de erfgrens, de berging, het parkeren of een achterpad. Met één klik op een deel van het perceel, bijvoorbeeld de erfafscheiding, verschijnt de juridische informatie hierover in de vorm van een pop-up. Daarmee wordt direct de specifieke juridische informatie gegeven over de erfafscheiding, zoals de eigendomssituatie of een instandhoudingsverplichting.

De ervaringen en reacties van de woningkopers op deze nieuwe digitale stap worden nauwlettend gevolgd en geëvalueerd. Hierna wordt bekeken of de techniek van BIM Legal verder uitgebreid wordt naar andere in verkoop zijnde nieuwbouwprojecten van BPD.

Niels Bossink, regiodirecteur BPD Noord-Oost&Midden Nederland, geeft aan: “Het is baanbrekend dat Hermans & Schuttevaer Notarissen en Westport Notarissen samen met ons deze innovatieve 3D-visualisatie voor kopers van nieuwbouwwoningen realiseren. Een mooie volgende stap in 3D-visualisatie bij BPD voor woningzoekenden.”

De notarissen Jean-Paul Bolhaar (Hermans & Schuttevaer Notarissen) en Lars Boellaard (Westport Notarissen) zijn overtuigd van de verdere mogelijkheden. Bolhaar: ”Deze samenwerking tussen BPD en het notariaat is uniek en krachtig. Met deze innovatie vindt een ketenintegratie plaats, waardoor juridische informatie al voor het sluiten van de koopovereenkomst transparant en helder is.” Boellaard vult aan: “In eerste instantie wordt de klantbeleving bij de woningzoekenden met deze ontwikkeling sterk verbeterd. Het vervolg zou kunnen zijn dat het sluiten van de koopovereenkomst en de verdere afwikkeling van het juridische proces vanuit de 3D-omgeving wordt gefaciliteerd.”

Bim Legal in 1 minuut

Een korte demo over de 3D-visualisatie van juridische afspraken bij nieuwbouwwoningen (pilot Hoef en Haag).

Over Hoef en Haag
Hoef en Haag CV (een samenwerking tussen BPD en AM) ontwikkelt het nieuwe dorp Hoef en Haag. In het dorp worden in de periode tot 2028 circa 1.800 woningen gerealiseerd. Hoef en Haag is een nieuw dorp aan de rivier de Lek, op loopafstand van het karakteristieke dorp Hagestein, op fietsafstand van Vianen met alle voorzieningen en op autoafstand van hartje Utrecht. Via https://www.hoefenhaag.nl/het-lint/woonconfigurator zijn de 49 woningen uit de pilot in 3D te bekijken inclusief juridische informatie.

Over BPD

BPD, Bouwfonds Property Development, is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland en Duitsland. Het bedrijf is werkzaam vanuit ruim 20 kantoren in deze landen. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam van Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 356.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD BPD Woningfonds op, een fonds volledig bestaand uit duurzame, betaalbare, nieuwbouw huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland.
Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.

Over Hermans & Schuttevaer

Hermans & Schuttevaer Notarissen, met vestigingen in Amsterdam en Utrecht, is gespecialiseerd in (grootschalige) onroerend goed projecten, (internationaal) familierecht en (corporate) ondernemingsrecht. Het kantoor gelooft in de kracht van technologische innovatie op het juridisch vakgebied, omdat het leidt tot laagdrempelige toegang tot belangrijke informatie, transparantie en efficiency voor alle betrokkenen. Meedenken in een veranderend wetgevingsproces waarin technologie een belangrijke rol speelt, is onderdeel van de visie van het kantoor. Om die reden biedt zij een uitgebreid scala aan digitale toepassingen aan haar klantgroepen wat mede heeft geleid tot het ontstaan van BIM Legal.

Over Westport Notarissen

Westport Notarissen gaat mee met de dynamiek van de wereld. Loopt voorop in nieuwe technieken en toepassingen en anticipeert op veranderingen. Westport Notarissen is betrokken bij klanten, eigen mensen én omgeving. Met bijna 100 medewerkers behoort het kantoor tot de tien grootste notariskantoren van Nederland.