Sdu neemt Evidend over, hét online aandeelhoudersregister voor de 21ste eeuw

Sdu heeft Evidend overgenomen, een online aandeelhoudersregister voor besloten vennootschappen.

 

Het digitale register geeft onder meer een real time overzicht van het sinds september 2020 voor alle rechtspersonen verplichte UBO-register. Dit bespaart de notaris en zijn klant veel tijd en geld. Westport Notarissen stond bij de ontwikkeling van het digitale register Evidend als adviseur bij en blijft met notarissen Paul Bols en Lars Boellaard betrokken bij de verdere ontwikkeling van het digitale aandeelhoudersregister.

Sinds 27 september 2020 zijn bijna alle Nederlandse rechtspersonen en vennootschappen verplicht om hun ‘uiteindelijk belanghebbenden’ te registreren in het UBO-register. UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner; een persoon die voor 25% of meer eigendom van of zeggenschap over een vennootschap heeft.

Uit onderzoek is gebleken hoe de papieren aandeelhoudersregistratie van bedrijven vaak niet actueel, onvolledig, onjuist of zelfs kwijt is. Deze registratie moet bij wijzigingen steeds handmatig worden bijgewerkt, waardoor de vennootschap veel tijd kwijt is aan de administratie en het opsturen van stukken naar de bank en de notaris.

Het digitale aandeelhoudersregister van Evidend maakt een einde aan deze rompslomp. Het register is veilig opgeslagen in de cloud, is geschikt is voor alle typen aandelen en certificaten en presenteert een online up-to-date overzicht waarin alle vereiste informatie in een oogopslag te zien is. Notarissen kunnen er alle mutaties voor de BV bijwerken, wat meteen een online up-to-date overzicht van het aandeelhoudersregister en een overzicht van de UBO-registratie oplevert. Dit bespaart de notaris en zijn klant veel tijd, en dus geld.

 

Aan de basis van innovaties staan

De legal tech-startup Evidend is het resultaat van ruim drie jaar innovatie, vertelt oprichter Barry Pijnenburg. “In 2017 zijn we in het ING Innovatielab gestart met de ontwikkeling van het online aandeelhoudersregister. Begin 2020 hebben we een deal gesloten met ING en het intellectueel eigendom in handen gekregen, waarna we volledig zelfstandig de markt op zijn gegaan. We zijn dan ook erg blij dat Evidend op de valreep van datzelfde jaar onderdeel is geworden van Sdu, en kijken uit naar de innovatieve ontwikkelingen die gaan volgen.”

Het online aandeelhoudersregister werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met notariskantoor Westport Notarissen. Dit kantoor heeft de ambitie om aan ‘de basis van innovaties te staan’, zegt notaris en managing partner Lars Boellaard. “Dat maakte onze bijdrage aan de ontwikkeling vanzelfsprekend. Om het digitale aandeelhoudersregister verder te brengen, vonden wij een sterke partner in Sdu. Wij weten zeker dat Sdu de kracht en het netwerk heeft om deze belangrijke dienst voor het notariaat verder te brengen. Dit krijgt nog meer betekenis omdat Westport Notarissen inhoudelijk blijvend betrokken is. De specifieke notariële invalshoek is zo bij het digitale aandeelhoudersregister geborgd.”

 

Onmisbare tool

Voor klanten van Sdu is het online aandeelhoudersregister van Evidend een onmisbare tool, aldus Ebbo Haantjes, als Director Legal Services bij Sdu verantwoordelijk voor de overname van Evidend. “Met Evidend biedt Sdu, naast NotaFlow, de volgende workflow-oplossing voor de juridische dienstverlening aan die echt waarde creëert in het werkproces. Niet alleen het notariaat en de advocatuur, maar vooral het bedrijfsleven zal door de digitale ontsluiting eindelijk eenvoudig en goed beveiligd gebruik kunnen maken van – en inzicht krijgen in – de vennootschapsgegevens, onder meer de UBO.”

De overname van Evidend is volgens Sander de Groot, CEO bij Sdu, een schoolvoorbeeld van ‘samenwerkingen die elkaar versterken’. “Wij geloven heilig in samenwerking. Op deze manier kunnen Sdu en Evidend samen een oplossing neerzetten die ervoor zorgt dat een digitaal aandeelhoudersregister realiteit wordt. We weten dat dit zowel voor het notariaat als het bedrijfsleven van groot belang is. Zo kunnen we onze klanten blijvend ondersteunen in hun werkproces.”