Regel een levenstestament voordat het te laat is!

29-05-2020

Wat is een levenstestament en waarom moet ik dit regelen?

Judith

Junggeburt

Kandidaat-notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

U heeft wellicht van het levenstestament gehoord. Een levenstestament stelt u op om een volmacht te geven aan iemand die uw zaken mag regelen als u hier zelf niet meer toe in staat bent. Ik raad u aan hier niet te lang mee te wachten. Als het opstellen van een levenstestament te lang wordt uitgesteld, is het soms te laat.

Stel het levenstestament op tijd op

U kunt namelijk alleen een levenstestament laten opstellen, als de notaris de indruk heeft dat u goed kunt overbrengen wat u wenst te regelen. Als u nog in staat bent om een levenstestament op te laten stellen, maar er op dat moment wel al sprake is van beginnende dementie, kan dit in bepaalde gevallen toch vervelend uitpakken. Onlangs heeft de rechter een uitspraak gedaan die dit laat zien.

Het ging daarbij om een geval waarbij een vrouw een levenstestament had op laten stellen vlak nadat bij haar de diagnose dementie was vastgesteld. De partner van de vrouw was in het levenstestament aangewezen als degene die haar belangen mocht behartigen. Op een later moment ontstond wantrouwen en strijd tussen de kinderen van de vrouw en haar partner over onder meer financiƫle aangelegenheden, maar ook over het inschakelen van thuiszorg. De rechter oordeelde dat het wederzijds wantrouwen tussen de kinderen en de partner niet in het belang is van de vrouw. De rechter wees vervolgens een onafhankelijke bewindvoerder aan. In het levenstestament gaf de de vrouw de voorkeur aan het benoemen van haar partner als bewindvoerder, maar deze wens wordt niet door de rechtbank gevolgd. De rechtbank gaf aan dat het de vraag is of deze persoon daadwerkelijk de voorkeur had van de vrouw, aangezien het levenstestament is opgesteld nadat de diagnose dementie was vastgesteld.

 

maak een afspraak

Deze uitspraak benadrukt dat het belangrijk is om een levenstestament op tijd op te laten stellen, zodat uw wensen altijd gevolgd worden. Wilt u een levenstestament op laten stellen? Maakt u dan een afspraak om uw wensen in een persoonlijk gesprek te bespreken.