Wilt u dat uw nieuwe partner van u erft?

16-06-2021

Als u een testament laat opstellen, vraag ik altijd wat uw bezittingen en schulden zijn. Dan kan ik goed met u meedenken. Aan één schuld wordt vaak niet gedacht. Bent u een weduwe of weduwnaar met kinderen? Dan kan het zijn dat u een schuld heeft aan uw kinderen. Uw kinderen kunnen namelijk nog een erfdeel tegoed hebben vanwege het overlijden van hun vader of moeder. Als dat zo is, dan heeft dat gevolgen voor uw erfenis. Dit is belangrijk als u een nieuwe partner heeft die u goed wenst achter te laten.

Judith

Junggeburt

Kandidaat-notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

Langstlevende testament

In veel testamenten van gehuwden met kinderen is een regeling opgenomen dat alles bij overlijden naar de langstlevende gaat. De kinderen zijn ook erfgenamen, maar krijgen hun erfdeel pas uitbetaald als de langstlevende is overleden. Dit is ook de wettelijke regeling als er geen testament is opgesteld. De langstlevende heeft dus een schuld aan de kinderen en de kinderen hebben een vordering op de langstlevende.

Overlijden langstlevende

Als de langstlevende overlijdt, kunnen de kinderen hun vordering opeisen. Dit gaat vóór op wat de langstlevende in zijn of haar testament heeft bepaald. Stel dat de langstlevende in een testament heeft vastgelegd dat zijn of haar nieuwe partner na overlijden in het huis mag blijven wonen. Dan kan het zijn dat het testament toch niet uitgevoerd kan worden. De vorderingen van de kinderen worden namelijk eerst uitbetaald. Als hiervoor niet genoeg geld is naast het huis, zal het huis verkocht moeten worden. Terwijl de langstlevende dacht dat het zo goed voor zijn of haar nieuwe partner geregeld was!

Hetzelfde geldt als de langstlevende geen testament voor de nieuwe partner maakt, maar (opnieuw) trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Volgens de wet gaat dan bij overlijden automatisch alles naar de nieuwe partner. Maar de kinderen kunnen hier mogelijk een stokje voor steken.

Verrassingen voorkomen

Zulke nare verrassingen wilt u graag voor uw nieuwe partner voorkomen. Daarom raad ik u aan om uit te zoeken wat precies de positie van de kinderen was bij de erfenis van uw echtgenoot of echtgenote. Hier help ik u natuurlijk graag bij. Ook kan ik dan met u bespreken welke maatregelen u nu kunt nemen. U voorkomt hiermee problemen voor uw nieuwe partner na uw overlijden.

Heeft u vragen? Neem dan gerust contact met mij op, ik help u graag!