Belastingvrij schenken: wij zijn uw vertrouwde adviseur

Op zoek naar een manier om uw dierbaren financieel te ondersteunen zonder een aanslag op hun of uw portemonnee? Bij Westport Notarissen wijzen we u de weg in de wereld van belastingvrij schenken. Ontdek hoe u uw vermogen slim en zorgeloos kunt delen.

Jaarlijkse schenking belastingvrij

Elk jaar is het mogelijk om een bepaald bedrag te schenken. Dit is een genereus gebaar waarmee u uw kinderen, familieleden of zelfs vrienden kunt ondersteunen zonder dat zij of u belasting hoeft te betalen. Bij Westport Notarissen helpen we u graag om optimaal gebruik te maken van deze jaarlijkse vrijstelling en maximale schenking. We kijken samen naar uw persoonlijke situatie en zorgen ervoor dat uw schenking voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling van schenkbelasting.

De wetgeving

Hoeveel geld mag u schenken? Belastingvrij schenken is aan regels gebonden. De wetgeving hieromtrent kan complex zijn en is onderhevig aan veranderingen. Bij Westport Notarissen zijn we altijd up-to-date met de laatste ontwikkelingen en wijzigingen in de wet. Zo kunnen we u adviseren over de meest actuele vrijstellingen en hoe u deze in uw voordeel kunt gebruiken. Of het nu gaat om een kleine schenking of een groot vermogen, wij zorgen ervoor dat u goed geïnformeerd bent.

Belastingvrij schenken: verschillende situaties

Er zijn verschillende situaties waarin schenken bijzonder gunstig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan:

 •         Het schenken voor de aankoop van een woning
 •         Het financieren van een studie

Dit zijn momenten waarop een financieel steuntje in de rug niet alleen welkom is, maar ook fiscaal aantrekkelijk kan worden gemaakt. Westport Notarissen biedt maatwerkadvies om te bepalen hoe u het beste kunt schenken in uw specifieke situatie, zodat u en de ontvanger maximaal kunnen profiteren. Hieronder nemen we deze twee situaties kort met u door:

 

Belastingvrij schenken voor een koopwoning

Tot en met 2022 was het mogelijk om de aankoop of een verbouwing te financieren door een onbelaste schenking te doen. Deze schenking stond bekend als de ‘jubelton’. Per 2023 is deze regeling echter niet meer mogelijk. Het te schenken belastingvrije bedrag is van € 106.671 verlaagd naar een maximale schenking van € 28.947.

 

Belastingvrij schenken voor een studie

De eenmalige verhoogde vrijstelling voor studies is € 60.298. Dit geldt als de studie meer dan € 20.000 per jaar kost. Ook moet uw kind voor deze schenking tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Schenkt u meer dan € 28.947? Dan gelden een aantal extra voorwaarden. Zo moet uw kind het geld aantoonbaar aan een dure studie besteden en moet hij óf zij het bedrag binnen twee kalenderjaren na het jaar van schenking besteden. Ook moet de schenking notarieel worden vastgelegd.

Meer schenken?

Soms wilt u misschien meer schenken dan de jaarlijkse vrijstelling toelaat. Dan kan dit helaas niet meer belastingvrij. Westport Notarissen kan u ondersteunen met het opstellen van een schenkingsplan dat past binnen de fiscale regels en tegelijkertijd uw persoonlijke wensen respecteert. Of het nu gaat om een eenmalige schenking of een uitgekiend schenkingsprogramma over meerdere jaren, wij zorgen ervoor dat uw generositeit hand in hand gaat met fiscale efficiëntie.

Geld schenken belastingvrij: Westport helpt

Bij Westport Notarissen begrijpen we dat belastingvrij schenken meer is dan alleen een financiële transactie. Het is een uiting van zorg en betrokkenheid. Daarom staan wij klaar om u te begeleiden bij elke stap, zodat uw schenking de liefdevolle intentie behoudt en tegelijkertijd fiscaal optimaal is geregeld. Neem contact met ons op en zet vandaag nog de eerste stap naar een zorgvuldige toekomst voor u en uw dierbaren.


  Veel gestelde vragen

  Kan ik nog steeds belastingvrij schenken voor de aankoop van een woning nu de ‘jubelton’ is afgeschaft?

  Hoewel de ‘jubelton’ regeling per 2023 is afgeschaft, zijn er nog steeds mogelijkheden om belastingvrij te schenken voor de aankoop van een woning. Het maximale belastingvrije bedrag is nu € 28.947. Westport Notarissen kan u adviseren over hoe u dit bedrag optimaal kunt benutten binnen de huidige regelgeving.

  Wat zijn de voorwaarden voor het belastingvrij schenken voor een studie?

  Voor het belastingvrij schenken voor een studie geldt een eenmalige verhoogde vrijstelling van € 60.298, mits de studie meer dan € 20.000 per jaar kost en uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is. Het is belangrijk dat uw kind het geschonken bedrag aantoonbaar aan de studie besteedt binnen twee kalenderjaren na het jaar van schenking. Bovendien moet de schenking notarieel worden vastgelegd. Westport Notarissen kan u helpen om aan al deze voorwaarden te voldoen.

  Hoe kan Westport Notarissen mij helpen als ik meer wil schenken dan de jaarlijkse vrijstelling toelaat?

  Als u meer wilt schenken dan de jaarlijkse vrijstelling toelaat, kan dit niet meer belastingvrij. Echter, Westport Notarissen kan u ondersteunen bij het opstellen van een schenkingsplan dat fiscaal efficiënt is en tegelijkertijd uw persoonlijke wensen respecteert. Of het nu gaat om een eenmalige schenking of een meerjarig schenkingsprogramma, wij zorgen ervoor dat uw schenking zowel genereus als fiscaal verantwoord is.