Kosten samenlevingscontract: wij zijn uw vertrouwde adviseur

Stelt u zich voor: u en uw partner besluiten na jaren van gelukkig samenzijn om de
volgende stap te zetten. U koopt samen een huis, of misschien verwacht u zelfs
uw eerste kind. In zulke momenten van vreugde en verandering is het essentieel
om ook aan de juridische kant van uw relatie te denken. Een
samenlevingscontract biedt dan oplossing. Het zorgt voor
duidelijkheid en zekerheid over wat er met uw gezamenlijke bezittingen gebeurt, mocht er ooit iets onverwachts gebeuren.

We laten zien dat investeren in uw toekomst niet alleen emotioneel, maar ook juridisch een verstandige keuze is.

Wat is een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is een schriftelijke overeenkomst tussen partners die
samenwonen, maar niet getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Dit contract biedt juridische duidelijkheid over diverse aspecten van het
samenleven. Hier zijn enkele redenen waarom stellen kiezen voor een samenlevingscontract:

 • Juridische erkenning zonder huwelijk: Voor stellen die hun relatie officieel willen maken zonder de stap naar een huwelijk of geregistreerd partnerschap te zetten.
 • Bescherming financiële belangen: Het contract biedt duidelijkheid over de financiële afspraken, zoals de verdeling van kosten en bezittingen. Wat gemeenschappelijk vermogen is en wat juist privévermogen is.
 • Regelingen voor de toekomst:Het vastleggen van afspraken voor situaties zoals uit elkaar gaan of overlijden van een partner.
 • Fiscale voordelen: Mogelijkheid tot fiscale voordelen, zoals het recht op hypotheekrente aftrek, het recht op partnerpensioen en voordelen bij erfbelasting.

Een samenlevingscontract is dus een flexibele optie voor partners die hun samenleven willen structureren en hun rechten en plichten willen vastleggen, zonder de formele stap van een huwelijk of geregistreerd partnerschap.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract is maatwerk en kan variëren van een basisovereenkomst tot
een uitgebreid document, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en wensen.
Hier zijn enkele veelvoorkomende afspraken die in een samenlevingscontract kunnen staan:

 • Verdeling van de huishoudelijke kosten: Afspraken over wie welke kosten draagt, zoals huur, hypotheek, en dagelijkse uitgaven. En in welke verhouding deze kosten gedragen worden.
 • Eigendom van bezittingen:Duidelijkheid over wie wat bezit en hoe gezamenlijke aankopen worden behandeld.
 • Regeling bij beëindiging van de relatie:Hoe worden bezittingen en eventuele schulden verdeeld als u uit elkaar gaat?
 • Pensioenregeling:Afspraken over de verdeling van pensioenrechten. En of de langstlevende partner bij overlijden van de eerste recht heeft op nabestaanden pensioen.
 • Erfrecht:Hoewel een samenlevingscontract geen testament vervangt, kunnen er wel bepalingen in staan over de verdeling van bezittingen na overlijden.

Bij Westport Notarissen begrijpen we dat elk paar uniek is. Daarom bieden we maatwerk bij het opstellen van uw samenlevingscontract. Of u nu kiest voor een basisversie of een uitgebreid contract met specifieke clausules, wij zorgen ervoor dat uw afspraken juridisch correct en helder vastgelegd worden. Onze expertise garandeert een samenlevingscontract dat perfect aansluit bij uw persoonlijke situatie en wensen.

Samenlevingscontract zelf maken of notarieel

Wanneer u overweegt een samenlevingscontract op te stellen, staat u voor de keuze: zelf maken of notaris kosten maken voor het opstellen van een samenlevingscontract. Beide
opties hebben hun eigen kenmerken en voordelen. Zo is het zelf opstellen van
een samenlevingscontract kostenbesparend. Wel heeft een zelfgemaakt contract
maar een beperkte juridische geldigheid. Het kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden voor het regelen van pensioenrechten.

Hoewel een zelfgemaakt contract aantrekkelijk kan lijken vanwege de lagere kosten, biedt een notarieel samenlevingscontract meer zekerheid en juridische bescherming. Het is vooral aan te raden wanneer er sprake is van aanzienlijke bezittingen, kinderen, of wanneer u specifieke wensen hebt omtrent erfbelasting en pensioen.

Kosten notaris samenlevingscontract

Wat kost een samenlevingscontract? Het laten opstellen van een samenlevingscontract door een notaris brengt kosten met zich mee, maar biedt ook aanzienlijke voordelen.

Hier zijn enkele punten om te overwegen:

 • Waar voor uw geld: Een notarieel samenlevingscontract biedt juridische zekerheid en erkenning door derden, zoals pensioenfondsen en belastingdiensten. Neem contact met ons op en krijg een inschatting van de gemiddelde kosten van een samenlevingscontract.
 • Deskundig advies: De notaris zorgt voor een contract dat volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie, met aandacht voor alle juridische nuances.
 • Voorkomen van toekomstige problemen: Een notarieel contract kan toekomstige geschillen en misverstanden voorkomen, wat op lange termijn kostenbesparend kan zijn.

Plan nu een afspraak in!

Bent u klaar om de volgende stap te zetten in het formaliseren van uw relatie met een samenlevingscontract? Wacht dan niet langer. Bij Westport Notarissen staan we klaar om u te begeleiden bij elke stap van dit belangrijke proces. Onze deskundige notarissen bieden persoonlijk advies en zorgen ervoor dat uw samenlevingscontract perfect aansluit bij uw wensen en situatie.


  Veel gestelde vragen

  Hoe lang duurt het proces van het opstellen van een samenlevingscontract?

  Het proces van het opstellen van een samenlevingscontract bij een notaris kan variëren. Normaal gesproken duurt het enkele weken, afhankelijk van uw specifieke wensen en de snelheid waarmee de benodigde informatie wordt aangeleverd. Bij Westport Notarissen streven we ernaar dit proces zo efficiënt en soepel mogelijk te laten verlopen.

  Kunnen we later wijzigingen aanbrengen in ons samenlevingscontract?

  Ja, wijzigingen zijn mogelijk. Bij Westport Notarissen helpen we u graag bij het up-to-date houden van uw contract.

  Is een samenlevingscontract verplicht als we samen een huis kopen?

  Een samenlevingscontract is niet wettelijk verplicht bij de aankoop van een huis, maar het wordt sterk aanbevolen. Het biedt duidelijkheid over wat er met het huis gebeurt als uw relatie eindigt of als een van de partners overlijdt. Bij Westport Notarissen kunnen we adviseren over de beste aanpak in uw situatie.

  meer diensten