In deze blog een uitleg over de 2% of 6% overdrachtsbelasting.
Het is begrijpelijk dat een koper bij de aankoop van een woning het liefst zo min mogelijk overdrachtsbelasting wil betalen. Toch kwalificeert niet altijd alle omringende grond voor het verlaagde tarief van 2%. Onlangs heeft het Hof Arnhem-Leeuwarden een uitspraak gedaan en daarmee meer duidelijkheid verschaft in deze discussie.
Onderwerp van discussie waren een perceel grond met woonboerderij, erf, tuin en bijgebouwen en een aangrezend perceel grond van circa 1,76 hectare. Dat perceel was in het verleden in gebruik geweest voor de verbouw van maïs en voor de opslag van bieten en aardappelen, maar werd nu niet gebruikt. Kopers hadden wel aangegeven de grond te willen gaan gebruiken als minicamping en later als tuin bij de boerderij.
Kopers hebben over de gehele koopsom van het verkochte 2% overdrachtsbelasting betaald. De Inspecteur kondigt echter een naheffingsaanslag aan en oordeelt dat het perceel grond van 1,76 hectare niet aan te merken is als aanhorigheid bij de woning.
Het Hof overweegt dat van een aanhorigheid sprake is als een onroerende zaak ten tijde van de verkrijging naar objectieve maatstaven behoort bij de woning, daarbij in gebruik is en daaraan dienstbaar is. Het is niet relevant of de koper subjectief het inzicht of de bedoeling heeft dat die zaak daaraan voldoet of zal voldoen door de grond voor andere doeleinden te willen gaan gebruiken. Nu het perceel niet kwalificeert als aanhorigheid is het reguliere tarief van 6% van toepassing.
De tijd dat een executeur in een handgeschreven codicil kon worden benoemd, ligt al even achter ons. Alhoewel de mogelijkheid tot het benoemen van een executeur in een codicil per 2003 is afgeschaft, zijn benoemingen in een codicil opgemaakt vóór 2003 nog steeds rechtsgeldig. Benoemingen van een executeur middels een codicil mogen nu dus niet meer gedaan worden en komen dan ook vanzelfsprekend steeds minder vaak voor. De enige manier om thans een executeur te benoemen, is in een testament.
We kennen in Nederland drie soorten executeurs. De eerste is de uitvaartexecuteur, de zogenaamde executeur met één ster. Deze mag alleen de uitvaart verzorgen.
De tweede executeur is de beheersexecuteur, de zogenaamde executeur met twee sterren. Deze executeur is bevoegd de nalatenschap te beheren. Een executeur die is aangewezen in een testament of codicil van vóór 2003, aan wie blijkens dit testament of codicil ‘het recht van bezit’ is toegekend, wordt gelijkgesteld met de beheersexecuteur. Ontbreekt ‘het recht van bezit’, dan is er sprake van een uitvaartexecuteur.
De derde executeur is de executeur-afwikkelingsbewindvoerder, de zogenaamde executeur met drie sterren. Deze executeur kan de meest vergaande bevoegdheden worden toegekend, zoals de bevoegdheid tot het verdelen van de nalatenschap.
Tenzij anders wordt vermeld, gaat het hierna over de beheersexecuteur.
De executeur vertegenwoordigt bij de afwikkeling van een nalatenschap de erfgenamen, in en buiten rechte. Het bijzondere aan deze vertegenwoordiging is dat het een privatieve vertegenwoordiging is. Dat wil zeggen dat de erfgenamen in beginsel zelf geen vertegenwoordigingsbevoegdheid hebben. Vanwege deze vergaande privatieve bevoegdheid, is het zaak om goed na te denken over wie deze bevoegdheden krijgt. Het is daarom dat het niet ongebruikelijk is en zelfs steeds vaker voorkomt om een notaris tot executeur te benoemen. De notaris is ter zake kundig als het gaat om boedelafwikkeling en is onpartijdig en onafhankelijk.
De Wet op het notarisambt bepaalt dat een notaris geen akte mag verlijden die een begunstiging van de notaris zelf, zijn echtgenoot of een bloed- of aanverwant tot en met de derde graad inhoudt. Een dusdanige begunstiging is nietig. Expliciet bepaalt deze wet echter dat een benoeming tot executeur van een nalatenschap geen verboden begunstiging inhoudt.
Dit laatste is overigens niet altijd zo geweest. In oude wetgeving werd de executeursbenoeming van een notaris wel als verboden begunstiging beschouwd. Om er toch voor te zorgen dat de notaris kon handelen als executeur dan wel betrokken werd bij de afwikkeling van de nalatenschap, werden allerlei omwegen bedacht. Zo werd de notaris bijvoorbeeld middels codicil tot executeur benoemd.
Aangezien het codicil een onderhandse akte is, had de notaris op die manier zelf geen betrokkenheid bij de benoeming en was deze benoeming dus geen verboden begunstiging. Een andere manier was om een collega-notaris het testament te laten passeren waarin de notaris tot executeur werd benoemd. Ook gebeurde het dat in het testament de erfgenamen de verplichting werd opgelegd om de afwikkeling van de nalatenschap via de desbetreffende notaris te laten lopen.
De kennelijk stellige wens van testateurs om een notaris tot executeur te benoemen, heeft de wetgever doen besluiten deze wetgeving aan te passen. Thans is het dus toegestaan om de notaris in een testament tot executeur te benoemen.
Waar wel rekening mee dient te worden gehouden, is de Verordening beroeps- en gedragsregels die geldt voor notarissen. Artikel 146 lid 1 van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat de executeur de boedelnotaris kan aanwijzen. De Verordening beroeps- en gedragsregels bepaalt in afwijking hiervan echter dat de notaris die in een nalatenschap optreedt als executeur, niet zonder instemming van de erfgenamen kan optreden als boedelnotaris. Is deze instemming van de erfgenamen er niet, dan zal er dus een andere notaris gezocht moeten worden die als boedelnotaris optreedt.
Als de nabestaanden zelf de nalatenschap afwikkelen, of juist een van hen hier het voortouw in neemt of krijgt, kan dit de relatie tussen de erfgenamen onder druk zetten. De notaris-executeur kan als specialist de erfgenamen begeleiden alsook ontzorgen en na een overlijden handelen zonder emotioneel betrokken te zijn. Dit komt de afwikkeling van een nalatenschap over het algemeen alleen maar ten goede.
De notaris heeft op grond van artikel 22 van de Wet op het notarisambt een geheimhoudingsplicht. In zijn algemeenheid geldt er geen geheimhoudingsplicht voor de executeur. De hoofdregel is dat het executeurschap los staat van het beroep dat de executeur in het dagelijks leven uitoefent. Er zou dus gesteld kunnen worden dat de notaris als executeur (in tegenstelling tot de notaris als boedelnotaris) geen geheimhoudingsplicht kent. Evenwel is het ‘des notaris’ dat ook voor wat betreft de uitoefening van de taken als executeur de notaris zich aan de geheimhoudingsplicht houdt. Zie hieromtrent ook hetgeen hierna onder ‘(Tucht)rechtspraak’ wordt vermeld. Ook wat dat betreft vindt men in de notaris derhalve een gedegen executeur. Dat geen wettelijke geheimhoudingsplicht geldt, brengt echter wel met zich mee dat de notaris-executeur zich niet kan beroepen op het voor de notaris (en niet voor de executeur) geldende verschoningsrecht (zie ook ECLI:NL:RBASS:2005:AT4635).
Een executeur moet zijn taken zorgvuldig uitvoeren. Hij dient bij de afwikkeling van de nalatenschap onder andere de belangen van zowel de erfgenamen als van de schuldeisers van de nalatenschap zo goed mogelijk te behartigen. Wanneer hij deze taken niet goed uitvoert, kan de executeur aansprakelijk worden gesteld voor de schade die daaruit voortvloeit.
Volgens de Verordening beroeps- en gedragsregels moet de notaris voldoende verzekerd zijn tegen vermogensschaden als gevolg van aansprakelijkheid, ongeacht uit welken hoofde deze aansprakelijkheid kan ontstaan. Schaden die lopen tot € 25.000.000,00 moeten zijn gedekt. Ook eventuele aansprakelijkheid van de notaris-executeur valt onder de dekking van deze verzekering.
Ook al is het wellicht geen dagelijkse praktijk dat een executeur aansprakelijk wordt gesteld, wel is op grond van het vorenstaande duidelijk dat niet iedere executeur de verzekering biedt die de notaris als executeur biedt.
De notaris is bij uitstek de aangewezen persoon die in een boedelafwikkeling juridische problemen (tijdig) signaleert en hier oplossingen voor kan aandragen.
De notaris heeft ook de nodige kunde in huis als het gaat om de aangifte erfbelasting. De executeur is namens de erfgenamen gehouden de aangifte erfbelasting te doen. De inhoud van het testament is allesbepalend voor deze aangifte en daarmee ook voor de door de Belastingdienst op te leggen aanslag erfbelasting.
Stel dat van een echtpaar met twee kinderen een van beiden overlijdt. Zou er geen testament zijn opgemaakt, dan is de wettelijke verdeling van toepassing. Deze wettelijke verdeling brengt met zich mee dat de kinderen een geldvordering op de langstlevende verkrijgen ter grootte van één/derde gedeelte van de nalatenschap. In een testament kan echter hiervan af worden geweken, door bijvoorbeeld de langstlevende tot enig erfgenaam te benoemen of de langstlevende juist voor één procent tot erfgenaam te benoemen. In dat geval is het wel van belang dat dit ook op de juiste manier in de aangifte wordt verwerkt. Ook gebruikmaking van een in het testament opgenomen afvullegaat of de bedrijfsopvolgingsregeling dient op de juiste manier behandeld te worden bij de aangifte.
Het ‘lezen’ van een testament is in bepaalde situaties veel complexer dan menigeen veronderstelt. Dit blijkt onder andere uit het feit dat het in de praktijk nogal eens voor komt dat de boekhouder van de overledene en diens partner de aangifte verzorgt en daarbij – zonder (goed) te kijken naar de inhoud van het testament – uitgaat van de ‘standaard’ wettelijke verdeling. Hiermee wordt de plank misgeslagen en dit kan vervolgens fiscaal heel anders uitpakken dan erflater had bedoeld. De notaris is ook op dit fiscale vlak de aangewezen persoon om bijstand te verlenen bij de boedelafwikkeling.
Het benoemen van een notaris tot executeur kent vele voordelen. Er is echter ook een nadeel, te weten de mogelijkheid dat de notaris zelf niet meer in leven is of door bijvoorbeeld pensionering geen werkzaamheden meer verricht. Zou de executeursbenoeming echt zien op deze desbetreffende notaris, dan kan dit uiteindelijk met zich meebrengen dat er geen executeur is. Dit wordt in de praktijk wel opgelost door tot executeur te benoemen ‘de (kandidaat-)notaris met de meeste werkervaring in de familierechtpraktijk’ of ‘notaris X dan wel diens opvolger’. Waar echter steeds meer mee gewerkt wordt, is een stichting. Meerdere notariskantoren hebben inmiddels een eigen stichting opgericht die onder meer tot doel heeft het uitoefenen van executeurswerkzaamheden. De bestuurder van deze stichting is dan de notaris, die in de praktijk alsnog de benodigde werkzaamheden uitvoert. Mocht deze notaris komen te overlijden of met pensioen gaan, dan houdt de executeursbenoeming van de stichting stand. Het enige waar dan door het betreffende notariskantoor voor gezorgd dient te worden, is het benoemen van een nieuwe bestuurder van de stichting. De in het testament opgenomen executeursbenoeming is in dat geval onafhankelijk van het leven van een natuurlijk persoon. Wel dient de notaris er op toe te zien dat de stichting op de polis van de aansprakelijkheidsverzekering van de notaris wordt toegevoegd. In dat geval vallen ook de werkzaamheden van de stichting onder de dekking van deze verzekering.
Op grond van artikel 93 van de Wet op het notarisambt zijn notarissen aan het tuchtrecht onderworpen. Gedragingen van een notaris in de hoedanigheid van executeur houden voldoende verband met het daarbij passende gedragsniveau van een notaris in het algemeen, zodat een notaris zich ook tuchtrechtelijk moet kunnen verantwoorden voor de handelswijze als executeur. Dit heeft in het verleden tot diverse uitspraken geleid. Hierna volgen een aantal uitspraken die eerder zijn gedaan in verband met klachten omtrent het handelen van de notaris als executeur.
Op 6 april 2018 (ECLI:NL:TNORARL:2018:9) is uitspraak gedaan omtrent het verwijt dat de notarissen hun plicht als executeur verwaarloosd zouden hebben. De te verwachten zorg en aandacht is onder de maat gebleven. Ook was in het algemeen sprake van onbehoorlijke uitoefening van de werkzaamheden en onbehoorlijk beheer van de nalatenschap. Dit heeft geresulteerd in een veel te hoge rekening. De kamer is van mening dat de communicatie beter had gemoeten. Deze klacht wordt gegrond verklaard, maar gelet op de geringe ernst van het feit wordt geen maatregel opgelegd. De kamer oordeelt tevens dat de gegeven kostenindicatie niet juist is geweest. Ook deze klacht wordt gegrond verklaard zonder oplegging van een maatregel.
Op 4 december 2017 (ECLI:NL:TNORSHE:2017:26) is uitspraak gedaan omtrent de volgende casus. Bij testament heeft erflaatster de notaris als executeur benoemd. De notaris heeft de erfgenamen pas na de crematie van erflaatster over het overlijden geïnformeerd. De notaris was van mening dat het testament anders moest worden uitgelegd dan uit de bewoordingen daarvan bleek. Naar het oordeel van de kamer is het echter niet aan de executeur om te oordelen over de vraag of de wil van erflaatster al dan niet juist in het testament is weergegeven. Dit oordeel is voorbehouden aan de rechter. De notaris is in verband hiermee een berisping opgelegd.
In de uitspraak van 18 september 2017 (ECLI:NL:TNORSHE:2017:19) speelde de volgende situatie. De notaris was in deze situatie als executeur in de plaats gesteld door de in het testament benoemde executeur. Na beneficiaire aanvaarding door de erfgenamen heeft de notaris de werkzaamheden als executeur voortgezet en in verband hiermee kosten in rekening gebracht. Nu niet is gesteld of gebleken dat de notaris na beneficiaire aanvaarding in de hoedanigheid van executeur een ruimschoots voldoende verklaring heeft afgegeven, is de kamer van oordeel dat aangenomen moet worden dat de taak als executeur als gevolg van de beneficiaire aanvaarding is geëindigd op grond van artikel 149 lid 1 onder d van Boek 4 van het Burgerlijk Wetboek. De notaris had de erfgenamen moeten informeren over het gewijzigde executeurschap en de gevolgen van het (niet) kunnen afleggen van de ruimschoots voldoende verklaring. De notaris heeft verzuimd duidelijkheid te verschaffen over zijn rol door aan te geven dat hij optrad als executeur, boedelnotaris, vereffenaar dan wel zaakwaarnemer. De notaris is in dit verband een waarschuwing opgelegd.
Dat het op de weg van de notaris had gelegen om bij de uitoefening van zijn taak als executeur met de erfgenamen te overleggen omtrent hun wensen ten aanzien van de effectenportefeuille, blijkt uit de uitspraak van 28 december 2010 (ECLI:NL:GHAMS:2010:BP4382). Het kenmerk van een effectenportefeuille is dat de waarde erg kan schommelen. Het te lang wachten met actie ondernemen kan zeer nadelige gevolgen hebben. In dit geval wordt de notaris een waarschuwing opgelegd.
Blijkens de uitspraak gedaan op 17 februari 2009 (ECLI:NL:GHAMS:2009:BH5207) wordt de notaris als executeur verweten dat door zijn nalatigheid de neef van erflaatster buiten de andere erfgenamen om de woning heeft kunnen ontruimen en inboedel heeft kunnen verdelen. Er wordt gesteld dat de neef hierdoor goederen van de nalatenschap heeft ontvreemd. Alhoewel aan de notaris in deze casus geen maatregel is opgelegd, blijkt uit deze uitspraak wel dat de executeur niet zomaar het initiatief uit handen mag geven aan een voortvarende erfgenaam.
In de uitspraak van 5 oktober 2006 (ECLI:NL:GHAMS:2006:AZ0249) werd uitspraak gedaan over het weigeren van de executeursbenoeming door (een kantoorgenoot van) de notaris. Het staat de executeur in het algemeen vrij om de benoeming na overlijden niet te aanvaarden, temeer als de voorgenomen weigering tijdig wordt medegedeeld aan de testateur. In deze casus had de desbetreffende benoemde executeur ruim zeven maanden vóór het overlijden van de testateur hem op de hoogte gesteld van het voornemen tot weigering. Het verwijt dat de notaris het testament van erflater niet naleeft, wordt in casu dan ook ongegrond verklaard.
Naast de interessante elementen die uit deze zaken naar voren komen, blijkt uit het vorenstaande nog een pluspunt van de notaris als executeur. De notaris heeft als executeur een onafhankelijke toezichthouder die het handelen van de executeur in het voorkomende geval beoordeelt. Dit is dus een voordeel ten opzichte van een willekeurige executeur die geen toezichthouder kent.
Het kan voorkomen dat er geen executeur is omdat er geen testament is, dan wel geen executeursbenoeming in het testament is opgenomen, dan wel de aanwezige executeursbenoeming geen effect sorteert. In dat geval kan de notaris ook de benodigde bevoegdheden toegekend krijgen. Dit kan enerzijds middels het verlenen door de erfgenamen van een volmacht aan de notaris. De inhoud van de volmacht bepaalt hoe ver de bevoegdheden van de notaris in dat geval strekken. Uiteraard is het wel zo dat de erfgenamen hiermee moeten instemmen, zij verlenen immers de volmacht.
Anderzijds kan de notaris de benodigde bevoegdheden toegekend krijgen door de notaris tot vereffenaar van de nalatenschap te benoemen. Het gaat buiten het bestek van dit artikel om de procedure van de benoeming tot vereffenaar nader uit te werken.
Een executeur heeft de benodigde bevoegdheden bij de afwikkeling van de nalatenschap. Het is daarom van belang om de juiste persoon deze taak toe te kennen. In de notaris vindt met een gedegen executeur, die ter zake kundig is en daarnaast onpartijdig en onafhankelijk is. Bijkomende voordelen zijn daarnaast dat de notaris als executeur goed verzekerd is, alsmede onderworpen is aan het tuchtrecht en dus in het voorkomende geval een toezichthouder kent.
Blijkt er na het overlijden van erflater geen executeur te zijn, dan zou de notaris volmacht kunnen krijgen of tot vereffenaar kunnen worden benoemd om op die manier zorg te dragen voor de afwikkeling van de nalatenschap.
Om een executeursbenoeming onafhankelijk van het leven van een natuurlijk persoon te laten zijn, bestaat tevens de mogelijkheid om een speciaal daarvoor door een notariskantoor opgerichte stichting tot executeur te benoemen.
25-11-2024
Over ongeveer een maand gaat het nieuwe notariskantoor van start.
lees meer01-10-2024
Drie van onze kandidaat-notarissen zijn beëdigd als waarnemend kandidaat-notaris.
lees meer24-09-2024
Met de ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst is de realisatie van een driedimensionaal kadaster een stap dichterbij.
lees meer05-08-2024
Net als de top-rensters van de Tour de France Femmes, springen ook wij op de fiets.
lees meer02-07-2024
Uit fusie ontstaat grootste notariskantoor van Nederland: Westvaer.
lees meer13-06-2024
De Westport Foundation heeft een donatie van €1.250,- toegekend aan Stichting Voedselbank Rotterdam.
lees meer31-05-2024
De tiende editie van dit goede doelenevenement was weer een groot succes. Er werden 146 matches gemaakt.
lees meer30-05-2024
De eerste editie van Woonstap Westland was een groot succes met maar liefst 300 bezoekers!
lees meer23-05-2024
Lees hier het dubbelinterview met Tom Sels van Erfgoedcentrum Stichting Abraham Kuyper Maassluis en Lars Boellaard in de nieuwste editie van Notariaat Magazine.
lees meer27-05-2024
Met trots presenteren we de nieuwe bestuursleden van de Westport Foundation!
lees meer16-05-2024
Westport Notarissen is trots te melden dat Nico van Bohemen is benoemd tot notaris in de gemeente Westland.
lees meer04-12-2023
Maak vrijblijvend een afspraak om uw testament te controleren.
lees meer29-01-2024
Onze collega Jennifer Fluitman-Marinussen vertelt u in deze column wat u moet regelen voordat u op (wintersport)vakantie gaat.
lees meer18-01-2024
De genomineerden van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2023 hebben ons bedankt voor zeventien mooie edities van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs.
lees meer29-12-2023
Notaris Arjan Verrijp gaat per 31 december 2023 genieten van zijn welverdiende pensioen, maar blijft twee dagen per week als adviseur verbonden.
lees meer19-12-2023
Notaris Sawitrie Kanhai gaat per 20 december 2023 genieten van haar welverdiende vervroegd pensioen.
lees meer04-12-2023
Maak vrijblijvend een afspraak om uw testament te controleren.
lees meer23-11-2023
BICT Groep, gevestigd in Naaldwijk heeft de felbegeerde MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2023 gewonnen.
lees meer17-11-2023
Bekijk de uitzending op WOS van genomineerde Eetcafé de Witte
lees meer10-11-2023
Bekijk de uitzending op WOS van genomineerde BICT Groep
lees meer06-11-2023
Bekijk de uitzending op WOS van genomineerde Wubben.Chan.
lees meer02-11-2023
Op donderdag 23 november is de uitreiking van de felbegeerde prijs.
lees meer10-10-2023
Maak vrijblijvend een afspraak om uw testament te checken
lees meer10-10-2023
Onze collega Joyce legt in deze blog u alles uit over schenken op papier.
lees meer01-10-2023
In de maanden oktober, november en december hebben wij een liefdevolle actie.
lees meer29-09-2023
Ook dit jaar zijn er weer veel aanmeldingen binnengekomen bij MKB Westland voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs.
lees meer26-09-2023
Maandagavond 25 september 2023 vond Woonstart Westland plaats. Hét event voor starters uit Westland en omgeving.
lees meer13-09-2023
Onze collega Paul Bols legt in deze column uit wat een UBO is.
lees meer08-09-2023
Wist u dat u vanaf nu uw afspraak online kunt plannen?
lees meer01-09-2023
Op donderdag 23 november vindt de 16e editie van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs plaats in de historische Oude Kerk te Naaldwijk.
lees meer28-08-2023
Wij ontmoeten je graag op de Woonstart Westland. Maandagavond 25 september 2023. Tot dan!
lees meer20-07-2023
Onze collega Paul Bols legt in deze column uit wat een SBI-code is.
lees meer06-07-2023
Onze collega Jennifer Fluitman-Marinussen vertelt u in deze column wat u moet regelen voordat u op (zomer)vakantie gaat.
lees meer15-05-2023
Onze collega Jennifer Fluitman-Marinussen vertelt u in deze column alles over waarom het goed is om een familiezorgovereenkomst op te stellen.
lees meer24-03-2023
Stichting Platform BIM Legal heeft op 23 maart 2023 een digiDeal gesloten met digiGO.
lees meer06-03-2023
Onze collega Linda Ruygrok-de Zeeuw vertelt u in deze column alles over voogdijschap en bewind.
lees meer01-03-2023
lees meer06-02-2023
Van een zorgovereenkomst heeft u vast weleens gehoord: met deze overeenkomst legt u met uw zorgverlener de afspraken over uw medische zorg vast. Maar heeft u…
lees meer25-11-2022
Argos Packaging uit Honselersdijk is de winnaar van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2022.
lees meer18-10-2022
Per 18 oktober 2022 sluit onze vestiging in Wateringen.
lees meer03-10-2022
Uit maar liefst 160 aanmeldingen zijn drie genomineerden gekozen.
lees meer01-09-2022
Per 5 september zijn wij gevestigd in het kantoorpand 'FIRST' in Rotterdam.
lees meer24-08-2022
Nomineer een Westlandse onderneming!
lees meer01-07-2022
Onze dementievriendelijke professionals zijn u graag van dienst.
lees meer29-07-2022
Een levenstestament geldt al tijdens uw leven. Hierin regelt u onder andere wie er beslissingen voor u mag nemen als u dat zelf niet meer kunt.
lees meer01-07-2022
Regel alles goed voordat u op vakantie gaat.
lees meer01-06-2022
Maak in 2022 nog gebruik van de Jubelton!
lees meer07-07-2022
Per 1 januari 2023 zal het Rotterdamse notariskantoor Van Niekerk Huijzer zich aansluiten bij het in Rotterdam en Westland gevestigde notariskantoor Westport Notarissen.
lees meer12-05-2022
Onze Rotterdamse vestiging gaat verhuizen naar het pand FIRST in Rotterdam.
lees meer29-03-2022
Het doel van de stichting is om de kunst in parken en op pleinen in Westland meer onder de aandacht te brengen.
lees meer24-01-2022
De sponsorovereenkomst met VELO Voetbal is verlengd.
lees meer19-01-2022
GJ, Dé HR-partner uit Naaldwijk heeft de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2021 gewonnen.
lees meer19-01-2022
Het Kadaster en Stichting Platform BIM Legal slaan de handen ineen voor online 3D visualisatie van juridische informatie bij onroerend goed.
lees meer28-02-2022
Bericht over onze COVID-19 maatregelen op kantoor.
lees meer15-11-2021
De Westport Foundation is begin november opgericht.
lees meer05-11-2021
BIM Legal wint Legal Innovation Award 3D-weergave van juridische informatie voor nieuwbouwwoningen bekroond bij Gouden Zandlopers
lees meer06-09-2021
Nomineer een Westlands bedrijf voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs. Nomineren kan tot en met 26 september 2021.
lees meer05-09-2021
Westport Notarissen sponsort de komende drie jaar LTC Naaldwijk.
lees meer25-08-2021
Heeft u een woning in het buitenland en een levenstestament? Kijk goed of uw levenstestament ook in het buitenland geaccepteerd wordt.
lees meer12-08-2021
Je gaat binnenkort samenwonen? Vergeet niet om een samenlevingscontract op te stellen!
lees meer14-07-2021
Nu de vakantieperiode weer is aangebroken, kan de vakantiechecklist er weer bij worden gepakt. Vergeet u niet uw testament aan uw vakantiechecklist toe te voegen?
lees meer16-06-2021
Als u een testament laat opstellen, vraag ik altijd wat uw bezittingen en schulden zijn. Dan kan ik goed met u meedenken. Aan één schuld wordt…
lees meer07-06-2021
Hoera! Westport Notarissen bestaat één jaar! Met een feestelijk gebakje op ons bureau kijken wij terug op een succesvol eerste jaar.
lees meer04-06-2021
Is uw testament nog up-to-date? Spelen er gevoeligheden waarvan u niet precies weet hoe daarmee om te gaan? Op vrijdag 18 juni 2021 doen wij mee…
lees meer21-05-2021
U heeft er misschien al over gehoord: per 1 juli 2021 treedt de Wet bestuur toezicht en rechtspersonen (Wbtr) in werking. Waarom deze wet? Voor wie…
lees meer20-05-2021
In dit artikel legt onze collega Arjan Verrijp uit waarom het belangrijk is om schriftelijk afspraken te maken wanneer u een huis koopt samen met uw…
lees meer20-05-2021
Westport Notarissen steunt Hockey Vereniging Westland door het aangaan van een driejarig sponsorcontract. Notaris Lars Boellaard en HVW-voorzitter Maarten van der Starre zetten daarvoor hun handtekening…
lees meer01-02-2021
Een korte uitleg over het testament, levenstestament en samenlevingsovereenkomst.
lees meer01-03-2021
Wij doen mee met de online campagne 'Teken vandaag voor morgen'.
lees meer15-02-2021
Wanneer iemand is overleden moeten de erfgenamen belasting betalen over de erfenis, dit heet erfbelasting. Als de aangifte niet op tijd is ingediend of de aangifte…
lees meer12-02-2021
Wanneer je een appartement koopt, gelden er andere rechten dan bij een huis. Lees in deze blog waar je rekening mee moet houden.
lees meer30-01-2021
Met deze vijf stappen brengt u in kaart welke afspraken jullie maken over verschillende zaken.
lees meer
heeft u gedacht aan uw (levens)testament? Een artikel over wat een (levens)testament voor u kan betekenen.
lees meer05-01-2021
Sdu heeft Evidend overgenomen, een online aandeelhoudersregister voor besloten vennootschappen.
lees meer01-01-2021
Jonge huizenkopers opgelet: vanaf 1 januari 2021 kan je veel geld besparen door de veranderingen rondom de overdrachtsbelasting.
lees meer21-12-2020
Met één klik alle informatie over juridische afspraken nieuwbouwwoningen in BIM
lees meer06-11-2021
Wanneer u als ouder komt te overlijden zijn de kinderen erfbelasting verschuldigd over hun erfdeel, ook al blijft alles bij de langstlevende.
lees meer23-11-2020
Als ondernemer wilt u alles goed regelen, toch? Lees hier het artikel over een ondernemersvolmacht.
lees meer19-11-2020
De winnaar van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2020 is bekend gemaakt!
lees meer18-11-2020
Vandaag heeft de jury van MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2020 de themaprijzen uitgereikt aan de drie genomineerde bedrijven.
lees meer17-11-2020
Wat komt er kijken wanneer u als erfgenaam bent aangewezen nadat iemand is overleden? U leest het in dit artikel.
lees meer26-10-2020
Onze collega Wim de Jong is al jaren betrokken bij V.V. Lekkerkerk en nu ook Westport Notarissen.
lees meer25-10-2020
Wijzigingen overdrachtsbelasting per januari 2021 en tips!
lees meer
Het pand van de Rabobank aan de Heulweg in Wateringen is verkocht aan Koornneef Vastgoed & Ontwikkeling. Raak Notarissen en Westport Notarissen blijven gevestigd in dit…
lees meer16-10-2020
Juryvoorzitter van de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs Lars Boellaard spreekt over het ondernemerschap.
lees meer28-09-2020
Op 27 september 2020 treedt het UBO register in werking.
lees meer27-09-2020
Notaris mr. Lars Boellaard heeft de eerste inschrijving van een UBO gedaan.
lees meer26-09-2020
De genomineerden voor de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs 2020 zijn bekend.
lees meer07-09-2020
Financieel misbruik komt vaak voor bij ouderen, ook in Westland.
lees meer26-08-2020
Ook dit jaar wordt de felbegeerde ondernemersprijs uitgereikt. Door onze nieuwe naam, krijgt deze prijs ook een nieuwe naam: de MKB Westport Notarissen Ondernemersprijs. Nomineren is…
lees meer20-07-2020
Zorg ervoor dat u alles op orde heeft voor uw onderneming.
lees meer30-07-2020
In deze blog leest u hoe u uw relatie officieel kunt maken.
lees meer30-07-2020
Niet alleen uw kinderen, ook uw kleinkinderen kunnen van u erven.
lees meer02-07-2020
Er komt toch een tweede hospice voor stichting Beukenrode!
lees meer03-06-2020
De oprichting van de stichting 'Gewoon doen! Het Westlands Miljoen'
lees meer02-06-2020
De notarissen van Westland Partners N.V. en Van Heeswijk Notarissen N.V. zijn per 1 juni 2020 gefuseerd. De naam het van nieuwe kantoor is Westport Notaris-sen.
lees meer15-05-2020
Notariskantoor Westland Partners N.V. en Van Heeswijk Notarissen N.V., gevestigd te Rotterdam, bundelen hun krachten en fuseren.
lees meer15-05-2020
Het zijn ongewone tijden. Wij kunnen ons voorstellen dat u zich zorgen maakt over of alles goed geregeld is. Daarom bieden wij u een gratis testamentcheck.…
lees meer29-05-2020
Wat is estate planning? U leest het in deze blog.
lees meer29-05-2020
U heeft er misschien wel eens aan gedacht, maar is het er nog niet van gekomen. Een afspraak maken bij de notaris voor uw testament.
lees meer29-05-2020
Passen uw huwelijkse voorwaarden nog bij de nieuwe wetgeving en uw situatie?
lees meer29-05-2020
Wat is een levenstestament en waarom moet ik dit regelen?
lees meer29-05-2020
Veranderingen in het leven, in het vermogen of in de wetgeving maken het noodzakelijk om een testament aan te passen.
lees meer04-04-2019
De enorme stappen die binnen de bouwwereld met Bouwwerk Informatie Model (BIM) zijn gezet, zijn moeilijk te onderschatten. De integratie van werkprocessen heeft voor de bouwsector…
lees meer29-05-2020
Wanneer u komt te overlijden, laat u wellicht wat vermogen na. De Belastingdienst kan over dit vermogen erfbelasting heffen. Daarom kan het goed zijn om er…
lees meer15-05-2020
Bij opname in een verzorgings- of verpleeghuis is tegenwoordig een eigen bijdrage verschuldigd. Voor de eerste 6 maanden van het verblijf geldt de lage eigen bijdrage…
lees meer15-05-2020
Verschillende manieren van schenken worden in deze blog uitgelegd.
lees meer15-05-2020
In deze column worden enkele aspecten van de spaar-B.V. in algemene zin nader uiteengezet.
lees meer15-05-2020
In deze column wordt uitgelegd hoe u erfbelasting bespaart.
lees meer15-05-2020
In deze column wordt uitgelegd hoe u uw wensen met betrekking tot het levenseinde vastlegt.
lees meer15-05-2020
De Echte Notaris: digitalisering in het notariaat.
lees meer
Lees in deze blog alles over het digitale aandeelhoudersregister.
lees meer15-05-2020
In deze blog leest u alles over de verantwoordelijkheden van de executeur.
lees meer15-05-2020
Aan de hand van een alledaags voorbeeld wordt uitgelegd hoe u de eigen bijdrage voor de zorg kunt verlagen.
lees meer15-05-2020
In het Vakblad Financiële Planning, editie 6/2018, verscheen dit artikel van mr. Linda Ruygrok-de Zeeuw over 'de notaris als executeur'.
lees meer15-05-2020
In deze blog leest u alles over de mogelijkheden voor het aanvaarden van een nalatenschap.
lees meer15-05-2020
In deze blog een uitleg over de Wet Beperkte gemeenschap van goederen.
lees meer15-05-2020
In deze blog een uitleg hoe u erfbelasting kunt besparen.
lees meer15-05-2020
Uitleg over het tenietgaan van erfdienstbaarheden door vermenging.
lees meer15-05-2020
Het is belangrijk dat de voorwaarden schriftelijk worden vastgelegd.
lees meer15-05-2020
De valkuilen van de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen die op 1 januari 2018 in werking is gegaan.
lees meer15-05-2020
Een levenstestament biedt je de mogelijkheid om je wensen vast te leggen als je niet meer in staat bent je eigen belangen te behartigen.
lees meer15-05-2020
Een levenstestament biedt je de mogelijkheid om je wensen vast te leggen als je niet meer in staat bent je eigen belangen te behartigen.
lees meer15-05-2020
De meest besproken wetsvoorstellen in personen- en familierecht.
lees meer15-05-2020
Door het maken van een testament (en een notariële volmacht) kan veel erfbelasting worden bespaard.
lees meer15-05-2020
Op 1 januari 2017 is begrip 'bouwterrein' verruimd.
lees meer15-05-2020
Wat wordt de rol van de notaris met de technologische ontwikkelingen?
lees meer15-05-2020
Als notaris betrokken bij aardwarmteprojecten.
lees meer15-05-2020
Een heldere uitleg van de bevoegdheid van de executeur.
lees meer15-05-2020
Een testament is vaak niet voor een leven lang. Een gratis testamentcheck biedt uitkomst.
lees meer15-05-2020
Geldleningen verstrekt in familieverband kunnen ook verjaren.
lees meer15-05-2020
De mogelijkheden voor ouders om het ene kind meer te schenken dan het andere kind worden in deze blog uitgelegd.
lees meer15-05-2020
Hoe bespaart u erfbelasting door het opstellen van een testament?
lees meer15-05-2020
Huwelijkse voorwaarden bieden zekerheid en duidelijkheid voor ondernemers.
lees meer15-05-2020
Wat is een levenstestament?
lees meer15-05-2020
Wat gebeurt er met de nalatenschap als één van de ouders van een samengesteld gezin komt te overlijden?
lees meer15-05-2020
Alles goed geregeld als ondernemer.
lees meer15-05-2020
Ook uw huwelijkse voorwaarden moeten regelmatig gekeurd worden.
lees meer15-05-2020
De wettelijke mogelijkheden voor ruimtelijke oplossingen.
lees meer15-05-2020
De gevolgen van de verandering van de AWBZ in Wet Langdurige Zorg (WLZ).
lees meer15-05-2020
Het gerechtelijk vastleggen van het vaderschap.
lees meer15-05-2020
De mogelijkheden voor de erfenis van uw kind met een beperking.
lees meer