blog

familie- & erfrecht

Geen schenkingsvrijstelling eigen woning door eerdere schenking in 2013 of 2014

15-05-2020

Een testament is vaak niet voor een leven lang. Een gratis testamentcheck biedt uitkomst.

Jennifer

Fluitman-Marinussen

Notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

Een testament gaat vaak niet een leven lang mee. Veranderingen in het leven of in het vermogen, maken het noodzakelijk om een testament regelmatig bij te stellen. Het advies is om na een ingrijpende verandering in de situatie of elke vijf jaar het testament na te laten kijken. Ondanks dat veel mensen dit al doen, komt het helaas toch nog regelmatig voor dat iemand overlijdt en het testament blijkt te zijn verouderd.

Zo moest de rechter onlangs oordelen over een testament dat achterhaald was. Het testament was ooit gemaakt door een jong stel zonder kinderen dat ging samenwonen. In het testament hadden zij, voor de situatie dat een van hen zou overlijden, elkaar tot enig erfgenaam benoemd. Voorwaarde was wel dat zij op dat moment niet uit elkaar zouden zijn en er nog geen kinderen zouden zijn geboren.

Het stel had het testament niet aangepast toen de man na ruim tien jaar later overleed. Inmiddels was er wel een kind uit hun relatie geboren.

De inspecteur van de belastingdienst heeft na het overlijden een aanslag voor de erfbelasting opgelegd aan het kind van de overledene, omdat op basis van de letterlijke tekst van het testament het kind enig erfgenaam was geworden. De aanwijzing tot erfgename van de partner was namelijk vervallen door de komst van het kind. Het kind was het daarmee niet eens omdat het niet de bedoeling van de overledene kon zijn geweest om zijn partner volledig uit te sluiten en er destijds ook een samenlevingsovereenkomst was opgesteld.

De rechter volgt echter het standpunt van de belastinginspecteur, omdat de tekst van het testament helder is. Na de geboorte van het kind heeft de partner geen recht meer op de erfenis van de man.

Deze uitspraak van de rechter geeft aan hoe belangrijk een regelmatige controle van het testament is. Bij Westport Notarissen hebben we sinds enige tijd de testamentenservice. Na het opstellen van een testament kunt u aangeven of u elke vijf jaar een gratis en vrijblijvende check-up wenst van uw testament. Op die manier wordt u ontzorgd maar ook behoed voor nare situaties!

nieuws en blogs