Een kind met een beperking: wat betekent dat voor een testament?

15-05-2020

De mogelijkheden voor de erfenis van uw kind met een beperking.

Lars

Boellaard

Notaris & Managing partner

Office


bekijk profiel

In de situatie dat een kind extra zorg nodig heeft, kan het een grote zorg zijn hoe dit alles geregeld en georganiseerd moet worden na een overlijden. Door mr. Lars Boellaard is hier vanwege zijn persoonlijke betrokkenheid een column over geschreven.

In mijn jeugd was ik veel op – wat nu heet – de “Willem van den Bergh Leefgemeenschap” te Noordwijk. Mijn grootvader was daar arts en woonde in de ambtswoning bij de ingang. Daarom speelde ik daar als kind op het mooie terrein, was er als tiener badmeester en hielp ik mijn moeder bij het collecteren als zij diaken was tijdens de kerkdienst in de “eigen”kerk . Die betrokkenheid bij de mensen met een verstandelijke beperking en hun familie om hen heen is gebleven. Ook nu ik notaris ben.

Onterven is niet de enige optie!

Vanwege mijn achtergrond, begrijp ik snel waar ouders, broers en zusters van iemand met een verstandelijke beperking het over hebben. Wat ik niet begrijp, is dat er notarissen zijn die bij het maken van een testament niet verder komen dan “u kunt uw kind onterven” of “de legitieme moet uw kind altijd krijgen”. Er zijn veel meer opties.

Met een modern testament maakt u het mogelijk dat na uw overlijden bijvoorbeeld voor uw kind een fonds wordt ingesteld, dat geheel beschikbaar is voor uw kind met een beperking. Maar bovendien regelt u dat na het overlijden van dat kind hetgeen over is van het fonds, geheel en zonder verdere belastingheffing bij uw andere kind(eren) blijft. Of u regelt dat hetgeen uw kind, broer of zus met een beperking van u erft en na het overlijden van de door u benoemde persoon van uw nalatenschap nog over is, toekomt aan de door u aangewezen persoon of instelling.

De optie “onterven” is niet de enige optie. Er is zoveel meer mogelijk. Laat u adviseren door een notaris met specifieke deskundigheid.

Voor meer informatie kunt u contact met mij opnemen.

Deze column is gepubliceerd in de editie oktober 2014 van het tijdschrift “Samen”. Dit periodiek wordt ten behoeve van verwanten van ‘s Heeren Loo door ’s Heeren Loo uitgegeven.

nieuws en blogs