Wij innoveren: De Echte Notaris!

15-05-2020

De Echte Notaris: digitalisering in het notariaat.

Lars

Boellaard

Notaris & Managing partner

Office


bekijk profiel

Digitalisering in het notariaat. Graag geeft Westport Notarissen zelf invulling aan deze ontwikkeling, omdat Westland Partners de overtuiging heeft dat dit de toekomst van het notariaat is. Hoe we dat doen? Eén van de antwoorden op deze vraag is De Echte Notaris.

Het moderne notariskantoor

Het moderne notariskantoor bestaat niet alleen in het kantoorpand. Het moderne notariskantoor bestaat ook op het internet. En dat is wat De Echte Notaris is: een digitaal notariskantoor waar via de website informatie verkregen kan worden, waar akten gemaakt kunnen worden, waar met een echte notaris over juridische en notariële vraagstukken kan worden gespard, waar akten gepasseerd kunnen worden.

De Echte Notaris benadert een juridisch of notarieel vraagstuk niet op de traditionele manier, waarbij de cliënt zijn of haar probleem schetst en de (kandidaat-)notaris vervolgens de oplossing maakt. Bij De Echte Notaris geloven we namelijk in coproductie. Daar waar het kan, kan de cliënt zelf en op het moment dat het hem uitkomt, zijn akte maken – indien nodig nadat er contact is geweest met een (kandidaat-)notaris. Niet iedere situatie leent zich echter voor het zelf maken van een akte, bijvoorbeeld omdat de situatie toch wel complex is. Het kan natuurlijk ook zijn dat het de cliënt comfort geeft als een (kandidaat-)notaris meedenkt, de akte maakt en een toelichting geeft en vragen kan beantwoorden. Dit is beide mogelijk bij De Echte Notaris.

 

Westport Notarissen behoort tot de grootste notariskantoren van Nederland en is lid van Nico Notarissen.

Nico Notarissen is een landelijk samenwerkingsverband van 16 grotere notariskantoren met meer dan 200 juristen die samenwerken op zowel commercieel als vakinhoudelijk gebied. De Echte Notaris is een initiatief van deze 16 kantoren, die samen eigenaar zijn van dit virtuele notariskantoor.

Fysiek en digitaal

Veel notariële akten moeten nog steeds persoonlijk bij de notaris worden ondertekend. Voor die akten is een bezoek aan het notariskantoor dus nog noodzakelijk. Het fijne van De Echte Notaris is dat de zestien notariskantoren van Nico Notarissen met in totaal 30 vestigingen in Nederland het netwerk achter De Echte Notaris vormen. Er is dus altijd wel een notaris(kantoor) in de buurt om de akte te tekenen. Is het wettelijk echter niet verplicht om persoonlijk de akte te tekenen, dan kan de ondertekening via de website geregeld worden.

Is De Echte Notaris daarmee klaar? Het antwoord is natuurlijk “nee”.

Met De Echte Notaris staat Westport Notarissen gesteld om snel in te kunnen spelen op de digitale akte. Dat is immers zeker: de digitale, notariële akte zal er komen. Door nu reeds het digitale notariskantoor te hebben, staat Westport Notarissen maximaal gesteld om ook met deze innovatie voorop te blijven lopen!

 

nieuws en blogs