blog

familie- & erfrecht

Apk voor de huwelijkse voorwaarden

15-05-2020

Ook uw huwelijkse voorwaarden moeten regelmatig gekeurd worden.

Joyce

van der Zande

Toegevoegd notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

De APK voor uw auto is wettelijk verplicht. Het zou ondenkbaar zijn dat wanneer een auto eenmaal uit de fabriek komt, deze nooit meer gekeurd zou hoeven te worden. Zou er geen verplichte keuring zijn dan zou iedere auto gewoon de weg op kunnen, waarbij een mogelijk defect voor levensgevaarlijke situaties zou zorgen.

Nu zult u bij uw huwelijkse voorwaarden niet meteen aan levensgevaarlijke situaties denken, maar net als uw auto zouden uw huwelijkse voorwaarden ook gekeurd moeten worden. De meeste mensen maken huwelijkse voorwaarden om de (toekomstige) onderneming veilig te stellen bij een eventuele echtscheiding. De huwelijkse voorwaarden worden bij de notaris opgesteld en verdwijnen vervolgens in de kluis met het idee dat alles nu goed is geregeld.

Helaas blijkt dit in de echtscheidingspraktijk niet altijd het geval te zijn. Vaak krijgt de ondernemer een onaangename verrassing wanneer het stof van de huwelijkse voorwaarden wordt geblazen. De onderneming moet, ondanks de huwelijkse voorwaarden, gewaardeerd worden en de aanstaande ex-echtgenote blijkt recht te hebben op een fikse som geld, die door de ondernemer uit de onderneming gehaald moet worden. Dat was niet de bedoeling, maar de rechter is onverbiddelijk.

In veel huwelijkse voorwaarden staat een zogenaamd jaarlijks verrekenbeding. Daarbij wordt afgesproken dat nadat de kosten van de huishouding zijn betaald, de overgespaarde inkomsten bij helfte worden gedeeld. Bijvoorbeeld, de man heeft een inkomen van € 40.000,-, nadat alle kosten van de huishouding zijn betaald, blijft er een bedrag over van € 10.000,-. De man moet de vrouw dan een bedrag van € 5.000,- betalen. In mijn praktijk heb ik hooguit drie keer meegemaakt dat dit ook daadwerkelijk werd gedaan. Met andere woorden, bijna niemand gaat aan het einde van het jaar uitrekenen wat er verrekend moet worden. Het gevolg van dit niet verrekenen kan helaas ernstige gevolgen hebben en kan zelfs betekenen dat er aan het einde van het huwelijk moet worden afgerekend alsof er gemeenschap van goederen bestond (dan kan het zijn dat de man dus de helft van de waarde van zijn onderneming aan de vrouw zou moeten uitkeren).

Hoe kan dit nu voorkomen worden? Door de huwelijkse voorwaarden te laten keuren. Passen uw huwelijkse voorwaarden nog wel bij uw huidige situatie? Kan het wellicht anders? Belangrijk is om u te realiseren dat uw huwelijkse voorwaarden niet alleen een rol spelen bij een echtscheiding maar ook bij een eventueel faillissement of de te betalen erfbelasting.

nieuws en blogs