Een afspraak maken bij de notaris

29-05-2020

U heeft er misschien wel eens aan gedacht, maar is het er nog niet van gekomen. Een afspraak maken bij de notaris voor uw testament.

Judith

Junggeburt

Kandidaat-notaris

Familie- & erfrecht


bekijk profiel

U heeft er misschien wel eens aan gedacht, maar is het er nog niet van gekomen. Een afspraak maken bij de notaris voor uw testament. Misschien heeft u lang geleden een testament opgesteld en wilt u die eens laten nakijken. Of u vraagt zich af of het nodig is om een testament op te stellen. Ik raad u aan om een afspraak te maken bij de notaris. Het is altijd mogelijk om vrijblijvend met de notaris naar uw situatie te kijken.

U heeft al een testament

Een testament dat u in het verleden heeft opgesteld, blijft altijd geldig totdat u een nieuw testament maakt en daarbij het oude testament herroept. U kunt alleen uw testament wijzigen, door een afspraak te maken bij de notaris.

Het is verstandig om eens in de vijf jaar uw testament opnieuw te laten bekijken. Het kan zijn dat uw omstandigheden zijn veranderd, waardoor het goed is om uw testament aan te passen. Maar ook in het geval uw testament in de basis nog goed is, kunnen aanpassingen gewenst zijn. Tegenwoordig wordt niet alleen in een testament geregeld wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden, maar wordt ook gekeken naar het besparen van erfbelasting of een eventuele eigen bijdrage voor de zorg. In een testament kunt u ook een executeur (vroeger: executeur testamentair) aanwijzen voor het afhandelen van uw nalatenschap.

maak een afspraak

Graag maak ik een afspraak met u om vrijblijvend te bespreken of uw huidige testament of de wet past bij uw situatie en wensen.

Mail mij

U heeft nog geen testament

Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn. Met een testament maakt u uw eigen keuzes die goed aansluiten op uw persoonlijke situatie. Het maken van een testament gaat als volgt:

U maakt een afspraak met de notaris. Tijdens het gesprek worden uw huidige situatie en uw eventuele wensen besproken. De notaris adviseert u over de gevolgen hiervan en denkt met u mee. Als u dit wilt vastleggen, vertaalt de notaris uw wensen in juridische bepalingen in een notariële akte.

De notaris stuurt na het gesprek een concept van uw testament. Als het concept naar wens is, komt u nog een keer terug bij de notaris om de akte te ondertekenen. De notaris neemt voor ondertekening de akte met u door. Na ondertekening is het testament officieel en wordt het ingeschreven in het Centraal Testamentenregister. U krijgt een kopie van het testament mee naar huis. De notaris bewaart het origineel in een kluis.

nieuws en blogs


Westvaer Logo

Wij heten voortaan Westvaer

Bezoek onze nieuwe website

 

 

Dit zal sluiten in 0 seconden